Україна відремонтує міст у Станиці Луганській в односторонньому порядку, якщо РФ не дасть згоди, - Марчук

Українська влада ладна відремонтувати міст на лінії розмежування в Станиці Луганській, навіть якщо РФ і підконтрольні їй бойовики "ЛНР" не нададуть згоди та гарантій припинення вогню

Про це заявив офіційний представник України у Тристоронній контактній групі в Мінську Євген Марчук, передає "Радіо Свобода".

"Ми заявили, якщо російська сторона і ОРДЛО у цьому не підуть на компромісний варіант, якої ширини має бути міст і як його відремонтувати, якщо не буде ніяких узгоджень, тоді Україна у відповідності до документа, який Росія підписала у березні 2014 року, де визначена лінія зіткнення по фарватеру лінії річки Сіверський Донець, в односторонньому порядку готова почати ремонтувати цей міст", - сказав Марчук.

За словами Марчука, Україна планує відремонтувати міст так, щоб ним могли рухатися пішоходи і транспорт вагою до 5 тонн. Відповідно, військова техніка не зможе проїхати мостом після ремонту.

Наразі російська сторона не надає гарантій дотримання режиму тиші для відновлення мосту.

"Станиця Луганська - це відомий складний феномен, оскільки там зруйновано міст. Передбачається там встановлення режиму тиші, щоб відремонтувати міст і створити сприятливі умови для людей. Російська сторона практично не дає нам гарантій зупинення вогню. І коли практично обстріли відбуваються, ми не можемо у Станиці Луганський розпочати ремонт мосту", - розповів Марчук.

Представник України у Тристоронній контактній групі зазначив, що росіяни саботують переговори щодо режиму тиші, намагаючись переорієнтувати українську сторону на прямі переговори з представниками "ЛНР" і "ДНР".

Міст через Сіверський Донець у Станиці Луганській підірвали на початку 2015 року. Біля цього мосту розташовано єдиний в Луганській області пункт пропуску через лінію розмежування в регіоні. Жителі Луганщини переходять по рештках зруйнованого мосту пішки.