Депутати зареєстрували законопроект, яким хочуть блокувати ЗМІ за фейки

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №10139, яким пропонується встановити кримінальну відповідальність за недостовірну інформацію в інтернеті та в ЗМІ

Документ був зареєстрований в парламенті 12 березня 2019 року, зазначено на сайті Верховної Ради.

Автором документу є народний депутат від Народного фронту Ігор Лапін.

Проект закону пропонує встановити кримінальну відповідальність за поширення недостовірних відомостей в ЗМІ незалежно від того, свідомо поширювалася інформація чи ні, вказує громадська організація Платформа прав людини.

За умисну ​​публікацію фейків, яка стосується честі та гідності особи, ЗМІ пропонується штрафувати на 17 000-34 000 грн плюс громадські роботи.

Якщо ж неправдива інформація стосується кандидатів у депутати чи президенти, і поширюється під час виборів, пропонується встановити штраф у 54 000 грн.

ЗМІ можуть звільнити від відповідальності, якщо вони спростують або видалять фейковий інформацію, додали в організації.

Крім того, документом пропонується дати судам право тимчасово забороняти ЗМІ (якщо воно друковане) випускати новини або блокувати його (якщо воно працює в інтернеті), або ж скасовувати ліцензію (якщо це телеканал), якщо воно порушило положення цього закону під час виборів. Обмеження пропонується ввести до закінчення виборів.

Проти законопроекту вже виступили такі громадські організації, як Платформа прав людини, представництво Freedom House, Detector media і т.д.

"Навіть загроза бути притягнутим до кримінальної відповідальності створює" охолоджуючий ефект "для поширення суспільно важливої ​​інформації, адже будь-яке розслідування про зловживання або корупції спочатку містять ризик отримати відповідь заяву про злочин", - йдеться в аналізі законопроекту Платформи прав людини.