На Радбезі ООН донька українського моряка закликала Росію звільнити військовополонених

Донька військовополоненого моряка Андрія Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми

Про це повідомляє Укрінформ.

"З моменту незаконного ув’язнення батька, кожна секунда мого життя присвячена не лише мені, але й моєму батьку, який знаходиться у в’язниці. Чи можете ви уявити, що ваше щодення життя може настільки раптово змінитися?" - запитала Ольга Оприско. 

Донька моряка додала, що вона не є ані політиком, ані дипломатом, вона - проста людина, яка хоче жити у безпечному світі.

"Декларація прав людини ООН та Женевська конвенція, що стосується поводження з військовополоненими, мали служити людству. Я вимагаю, щоб з моїм батьком та іншими військовими моряками поводилися гідно, як передбачається цими документами, та, врешті-решт, відпустили їх", - заявила дочка військовополоненого.

Вона додала, що дуже боїться за долю тих моряків, які були поранені, оскільки їм не надається необхідна допомога, і вони ризикують отримати інвалідність, якщо таку допомогу не буде надано негайно.

"Я прошу всіх присутніх у цій кімнаті разом зі мною стати на сторону служіння людяності та гідності. Давайте не втрачати те, що робить нас людьми", - закликала Оприско.

  • Нагадаємо, Рада Безпеки ООН 15 березня обговорює ситуацію в тимчасово окупованому Криму. Засідання, присвячене п’ятим роковинам окупації, проходить у форматі Арріа, тобто на нього запрошені не лише члени Радбезу, але й представники інших держав-членів ООН та неурядових організацій. 
  • 5 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь. Російські диспетчери викликали кораблі ФСБ і здійснили напад на кораблі ВМС України.
  • 27-28 листопада 2018 року окупаційні "суди" в Криму заарештували 24 захоплених у полон українських моряків. Усім захопленим Росією українським морякам висунули звинувачення в "незаконному перетині кордону".
  • Усі захоплені Росією українські моряки назвалися військовополоненими.
  • 15 січня суд РФ продовжив арешт усім полоненим українським морякам. 21 із них заарештували до 24 квітня, ще трьох (Ейдера, Сороку, Артеменка) - до 26 квітня, оскільки через поранення їх уперше заарештували на два дні пізніше.
  • Адвокати моряків оскаржили продовження арешту.
  • ЄС ухвалив санкції проти 8 росіян через агресію у Керченській протоці.