Витрати країн НАТО на оборону збільшились на 4% і досягли близько $1 трлн

Країни НАТО збільшили свої витрати на оборону майже на 4% за рік: найвищі показники мають Латвія, Литва, Естонія, Польща та Нідерланди

Про це йдеться у звіті генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Генсек повідомив, що загальні витрати країн-членів НАТО досягли піку за останні п'ять років. 

"Заради підтримки безпеки союзники все більше діють разом, в самих різних областях і в більшій кількості місць", – зазначив Столтенберг.

Президент США Дональд Трамп вимагав у 2017 році від європейських союзників по НАТО збільшити свій внесок в бюджет організації, зобов'язавши їх витрачати на оборону 2% ВВП, йдеться у повідомленні.

Згідно зі звітом, всього 6 держав-членів НАТО - Естонія, Греція, Польща, Латвія, Литва і Велика Британія - досягли заявленої мети.

За даними Столтенберга, європейські країни, які є членами Північноатлантичного альянсу в середньому витрачають 1,51% ВВП на оборону. Незважаючи на те, що Німеччина збільшила свої витрати на $1,5 млрд, загальні витрати Берліна на оборону в 2018 році склали 1,23% ВВП.

Зазначається, що для країн з розвиненою економікою складніше виконати встановлену норму.

У 2018 році країни НАТО витратили на оборону в загальній складності близько $1 трлн. Майже 70% цієї суми припадає на США, які витрачають на оборону 3,39% свого ВВП, йдеться у звіті генсека.