НАБУ підозрює в розкраданні землі співробітника СБУ, 5 чиновників НААН і екс-посадовця Держземагентства

Національне антикорупційне бюро оголосило 7 підозр у розкраданні 15 га особливо цінної землі вартістю 44 млн грн у селі Гатне Києво-Святошинського району

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Підозри у справі оголошено екс-президенту Національної академії аграрних наук України (НААН), співробітнику СБУ, віце-президенту НААН, директору ННЦ Інститут землеробства НААН, екс-завідувачу відділу ННЦ Інститут землеробства НААН, завідувачу відділу впровадження ННЦ Інститут землеробства НААН, екс-начальнику управління державного земельного кадастру Головного управління Держземагентства в Київській області.

"Упродовж 2013-2014 років підозрювані ініціювали ухвалення низки рішень, внаслідок яких понад 15 га державних земель незаконно перейшли в приватну власність. Йдеться про ділянки в передмісті Києва (село Гатне), які мали статус особливо цінної землі й повинні були використовуватися виключно з дослідницькою метою", - йдется у повідомленні.

У НАБУ зазначили, що рішення про вилучення такої землі та зміну її цільового призначення може ухвалювати виключно Верховна Рада за поданням Кабінету міністрів України.

Натомість посадовці НААН у змові з службовими особами ГУ Держземагентства в Київській області без погодженням із Кабміном і без згоди парламенту ухвалили рішення про згоду на припинення права постійного користування земельними ділянкам НААН.

"В результаті такого рішення ділянки перейшли у власність наперед визначених осіб. Серед отримувачів ділянок не тільки підозрювані та їхні близькі особи, а й співробітники СБУ, посадовці НААН, міністерства аграрної політики та інших органів влади. Загалом ці особи, отримали 144 ділянки, на 138 із яких права власності вже оформили", - повідомили в НАБУ.

Наразі вказані 144 ділянки заарештовані, втановлюються інші причетні до злочину, триває погодження зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою повідомлень про підозру. Розслідування у справі триває з квітня 2017 року. У межах цього провадження також вивчають пізоди розкрадання особливо цінної землі в інших регіонах України.