Україна побудує власний завод із виробництва ядерного палива, - Порошенко

Україна зробить суттєві кроки до енергетичної незалежності від Росії: будуватиме завод з виробництва власного ядерного палива та сховище відпрацьованого палива

Про це заявив президент України Петро Порошенко на нараді щодо атомної енергетики, повідомляє Еспресо.TV.

"Завдяки співпраці з компанією Westinghouse, Україна стала першою країною у світі, яка здійснила диверсифікацію постачань ядерного палива", - повідомив президент.

Наступним стратегічним кроком в питанні постачання палива має стати забезпечення українських атомних електростанцій ядерним паливом власного виробництва.

"На сьогодняшній день відповідна співпраця проходить з українським урядом, відповідальний за це 1-й вице-прем`єр-мністр і міністр ТЕК. І я впевнений, що це дуже амбітне і своєчасне завдання. Бо мова йде про створення заводу з виробництва власного ядерного палива, при чому в складі "Енергоатому", - зазначив президент.

Президент наголосив, що зараз це реалізується під час війни.

"На користь цієх пропозиції говорить той факт, що "Енергоатом" - єдиний споживач ядерного палива і вже виготовляє окремі складові, що полегшує реалізацію і імплиментацію цього проекту", - зазначив Порошенко.

Глава держави заявив, що наступний крок до звільнення від російського шантажу – будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для українських АЕС, а також енергетичний міст "Україна – ЄС" та проект добудови 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.

"Ми доб’ємося енергетичної незалежності України, до якої ми з вами вже зробили суттєві кроки. Наша потужна і безпечна атомна енергетика вийде на нові технологічні і економічні рубежі", - зазначив Петро Порошенко.