В Антарктиді президента України обиратимуть незвичним способом

На антарктичній станції "Академік Вернадський", за 15 тис. км від Києва, на президентських виборах 31 березня голосуватимуть не бюлетенями, а скан-копіями

Про це повідомляє прес-служба Національного антарктичного наукового центру. 

"Станція "Академік Вернадський" є найвіддаленішою спецдільницею. Зі зрозумілих причин виборча процедура в такому важкодоступному місці має свої особливості. Зокрема, полярники використовують не "живі" бюлетені, а їхні роздруковані скан-копії, які напередодні надсилає Центрвиборчком", - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у НАНЦ, в день виборів у їдальні станції встановлюють кабінку для голосування та урни. Потім у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що Центрвиборчком днями затвердив склад комісії на цій спецдільниці в складі чотирьох полярників, головою визначено Віктора Ситова.

"Залежно від дати виборів і льодової обстановки можливість передати на "велику землю" протокол дільничної комісії з "мокрою" печаткою та самі бюлетені може випасти й через місяць, а буває, що й через рік. Тому ці документи у форматі скан-копій оперативно передають зі станції до ЦВК", - наголошується в повідомленні.

"Якщо громадянину не байдуже, що станеться з його голосом, він і за 15 тис. кілометрів від дому, серед снігів і айсбергів, знайде можливість проголосувати", - наголосив голова НАНЦ Євген Дикий.

За даними прес-служби, 31 березня на полярній станції голосуватимуть 34 особи: 11 учасників постійної експедиції, які перебувають на станції цілий рік, а також 23 науковці сезонної експедиції, які прибули наприкінці січня 2019 року.

Учасники українських антарктичних експедицій мають можливість голосувати на станції "Академік Вернадський" з 1998 року. Вони можуть узяти участь в обранні президента й парламенту (голосувати за списки партій), однак не голосують за кандидатів на мажоритарних округах і не беруть участі в місцевих виборах, наголошують в НАНЦ.