ЄС не визнає анексію Криму: півостров був і є Україною, - Могеріні

Євросоюз не визнав і не визнає анексію Криму, бо це - порушення міжнародного права

Про це заявила Верховий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні,  повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Питання Криму стоїть у пріоритетах нашого порядку денного, і ми продовжуватимемо втілювати нашу політику невизнання незаконної анексії. Крим - це Україна", - наголосила Могеріні.

Відкриваючи засідання Ради ЄС дипломат підкреслила, що Євросоюз не визнав і не визнає "цього порушення міжнародного права".

"Ми повністю солідарні з Україною, підтримуємо її суверенітет і територіальну цілісність", - зазначила Верховний представник.

Могеріні констатувала систематичні порушення фундаментальних свобод і прав кримських татар за останні п'ять років, згадала українського режисера з Криму Олега Сенцова, який нині перебуває у російській в'язниці.

"Багато інших були засуджені Росією з порушенням міжнародного права. Ми закликаємо, щоб усі порушення прав людини було розслідувано, а представники міжнародних організацій із захисту прав людини отримали вільний доступ до півострова", - наголосила вона.

На думку дипломата, мілітаризація Криму та міста Севастополя негативно вплинула на безпекову ситуацію у Чорноморському регіоні, а зростання напруження в Керченській протоці в листопаді минулого року стало ще одним наслідком незаконної анексії Криму.