ЄС виділив 525 млн євро на військові дослідження, з них 182 млн - на боротьбу з кіберзагрозами

Єврокомісія ухвалила пропозиції щодо фінансування оборонних проектів на суму 525 млн євро протягом 2019-2020 років

Про це повідомляє прес-служба Європейської Комісії.

"Співпраця в сфері оборони є єдиним шляхом для того, щоб захистити європейців у цьому нестабільному світі. Ми робимо нашу частину. Спільні проекти вже матеріалізуються. Європейська оборона відбувається", - заявив віце-президент Єврокомісії Юркі Катайнен.

Зазначається, що в організації створюють Фонд європейської оборони до 2021 року. Йдеться про фінансування проектів, пов’язаних із сучасними технологіями та інноваціями в таких сферах як штучний інтелект, технологія безпілотних апаратів, супутниковий зв’язок та розвідувальні системи.

Єврокомісія оприлюднила інформацію, на які саме програми виділено фінансування.

80 млн євро передбачено на забезпечення боєздатності, захисту й мобільності військ за рахунок створення супутникових систем виявлення загроз та боротьби з безпілотниками, 182 млн євро - на розвідку, захищений зв'язок та боротьбу з кіберзагрозами. Ще 71 млн євро буде витрачено на розвиток ударних систем наземного, повітряного та морського базування, йдеться у повідомленні. 

Наголошується, що окреме фінансування передбачене для так званих інноваційних оборонних технологій – 27 млн євро спрямують на розвиток штучного інтелекту, віртуальної реальності та кібернетичних технологій.

Ще 100 млн євро передбачається витратити на розвиток програми "Євродрон", яка є важливою для забезпечення стратегічної автономії Європи. 37 млн євро спрямовуються на розвиток взаємосумісності та надійності військового зв’язку, зазначають у Єврокомісії.