США заперечили слова Луценка про список від посла Йованович щодо людей, яких "просили не чіпати"

Держдеп США заперечив твердження генпрокурора України Юрія Луценка про те, що посол США в Україні Марі Йованович нібито дала йому список осіб, дії яких не слід було розслідувати

Про це повідомляє ВВС із посиланням на авторитетне американське суспільно-політичне видання The Hill.

Так, Луценко в інтерв'ю The Hill заявив, що Йованович дала йому такий список під час першої ж зустрічі.

"З першої зустрічі в Києві посол США дала мені список людей, яких ми не маємо притягати до відповідальності. Моя відповідь - неприпустимо. Ніхто в цій країні, ані наш президент, ані наш парламент, ані наш посол не перешкодять мені розслідувати, чи має місце злочин", - сказав Луценко.

У Держдепі США заперечили твердження Луценка та зазначили, що скасували допомогу ГПУ, коли побачили у відомстві брак політичної волі для проведення реформ.

"Ми бачили повідомлення про ці звинувачення. Сполучені Штати наразі не надають жодної допомоги ГПУ, але раніше робили спробу підтримати фундаментальну реформу сфери юстиції, в тому числі після Революції гідності 2014 року. Коли політична воля для справжніх реформ в кількох генпрокурорів, що змінювали одне одного, виявилася недостатньою, ми з міркувань відповідальності перед американськими платниками податків перенаправили допомогу більш продуктивним проектам", - заявили в Держдепі.

Натомість Луценко виклав власну версію перемовин із посольством США щодо допомоги відомству.

"У той час у нас була справа про розкрадання урядової технічної допомоги США на суму 4 млн доларів, і в цьому відношенні мав місце цей діалог. У той час [Йованович] вважала, що наші співбесіди з українськими громадянами, українськими державними службовцями, які були частими відвідувачами американського посольства, кидають тінь на антикорупційну політику. Насправді, ми отримали від лист посольства США, що гроші, про які ми говоримо, були під повним контролем посольства США, і що посольство США не вимагало нашої правової оцінки цих фактів. Ситуація була досить дивною, тому що кошти, про які ми говоримо, були призначені для Генпрокуратури, і ми сказали, що ми ніколи не бачили їх, і посольство США відповіло, що проблем немає", - розповів Луценко.