Австрійські та німецькі слідчі розкрили всесвітню допінгову мережу

Німецькі та австрійські слідчі розкрили всесвітню допінгову мережу. Наразі слідству відомо про пов'язаних із нею щонайменше 21 спортсмена з 8 європейських країн, які представляють 5 видів спорту

Про це заявив генеральний прокурор Мюнхена Кай Гребер, передає Deutsche Welle.

Генпрокурор сказав, що слідчі вийшли на мережу в результаті операції Aderlass ("Удар").

Після допиту головного підозрюваного, доктора з Ерфурта Марка С., у слідчих органів з'явилися дані щодо 21 спортсмена, але повний масштаб діяльності мережі поки незрозумілий.

Гребер також розповів про "тризначне число випадків забору крові", які проводилися з 2011 року по лютий 2019 року по всьому світу, про "колосальну" доказову базу. Також він сказав, що головний підозрюваний Марк С. зробив "значні" заяви.

Наголошується, що 3 з 5 видів спорту - це бігові лижі, велоспорт і тріатлон. Два інші зимові види спорту Гребер не став називати "в інтересах слідства".

Прокурор також сказав, що дві людини зі злочинної мережі літали на зимову Олімпіаду 2018 року в Пхенчхані, щоб забезпечити там спортсменів їх збагаченою кров'ю.

Гребер відмовився відповісти на запитання, чи є серед підозрюваних німецькі атлети.

Під час операції Aderlass затримали 9 спортсменів, зокрема й австрійського лижника Йоханнеса Дюрра, а також спортсменів з Естонії та Казахстану.

За інформацією прокурора, спортсмени платили докторові Марку С. за його послуги від €4 тис. до €12 тис. за спортивний сезон, тобто сумарно до €100 тис. щорічно. Підозрюваному за кожен випадок загрожує від 1 до 10 років в'язниці.

Водночас у слідчих поки немає достатніх доказів, що спортивні федерації "систематично підтримували застосування допінгу".