Росія перемістила на полігон близько 20 гіперзвукових ракет, - ЗМІ

Росія нещодавно перемістила на військовий полігон близько 20 гіперзвукових ракет

Про це повідомляє CNBC з посиланням на власні джерела.

Гіперзвукова ракета класу "повітря-земля", яка отримала назву "Кинджал", випробовувалася Росією не менше трьох разів. В липні минулого року Москва успішно випробувала зброю проти цілі, яка перебувала більш ніж у 800 км від Москви.

Як повідомило джерело, згідно ще одній доповіді розвідки гіперзвукова ракета була встановлена і запущена 12 разів з винищувача Міг-31. Крім того, ведуться роботи по встановленню зброї на російський стратегічний бомбардувальник.

Повідомлялось, що у Росії розробили гіпезрвуковий гвинтовий рухомий ракетний комплекс, який розвиває високу швидкість завдяки ракеті, що використовується для виведення на орбіту супутників.

Такі гвинтові рухомі ракетні системи рухаються за дещо іншою траєкторією, ніж інші види зброї. Ракети рухаються з гіперзвуковою швидкістю до наземної цілі, виконуючи невеликі маневри дорогою. Теоретично вони можуть нести звичайні чи ядерні боєголовки. Через нижчу висоту і більшу здатність до маневру у порівнянні з традиційними міжконтинентальними балістичними ракетами таку зброю важче перехопити. Коли йдеться про нові гіперзвукові ракети, експерти сумніваються, що існуючі перехоплювачі можуть з ними впоратися.

Гіперзвукові ракети можуть бути корисними, якщо вони не будуть нести ядерні боєголовки. В липні 2018 року заступник міністра оборони США Майкл Гріффін застеріг, що у неядерній конфігурації така зброя може дати значні тактичні можливості.

За даними розвідки, росіяни планують взяти такі ракети на озброєння вже у 2020 році. Росія планує стати першою країною, яка розгорне неядерну гіперзвукову зброю. Китай і США все ще продовжують розвивати свої аналоги.