У Казахстані спалахне свій Майдан, після чого буде встановлено парламентську республіку, - прем'єр у 1994-1997 роках

Казахстанське суспільство перебуває на межі народного повстання, яке важливо буде "відмобілізувати" у правильному напрямку

Про це заявив політичний діяч, прем'єр-міністр Казахстану в 1994-1997 роках Акежан Кажегельдін в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на телеканалі Еспресо.TV.

"Він (78-річний незмінний правитель цієї країни Нурсултан Назарбаєв, - ред.) кудись поспішає. Це пов'язано з проблемою його стану здоров'я. Він просто хоче виїхати надовго лікуватися, але він не залишає владу. Він нікому не довіряє. Навіть найбільш лояльній людині він довіряє умовно й наполовину", - зазначив опозиціонер.

Кажегельдін пояснив, в який саме спосіб Назарбаєв й надалі матиме усю повноту владу у Казахстані.

"По-перше, у нього є Радбез, у нього есь апарат Радбезу, йому підкоряються усі силові відомства. Плюс до всього він взяв і верхню палату парламенту через призначену самим собою свою дочку. Її призначили головою сенату.

На випадок, якщо що-небудь станеться з нинішнім в.о. президента, то вона - швидко, автоматично, за Конституцією - може на наступний ранок зайняти роль нового глави держави. Тобто це асболютна узурпація влади. Абсолютно не пов'язана з демократією. Я хочу вам сказати, що пізні більшовики, пізня Комуністична партія щодо цього була більш винахідливою", - розповів політик.

За словами Кажегельдіна, окрім невдоволення фактичним встановленням "монархічного правління " династії Назарбаєвих незабаром дадуться взнаки гострі економічні проблеми Казахстану, тоді як на офшорних рахунках президентського клану зосереджено такі капітали, проти яких статки, наприклад, українських олігархів, як він зазначив, можна порівняти з "малим бізнесом".

Ці чинники й призведуть до неминучих народних хвилювань, запевнив екс-прем'єр, що вже було добре видно у Західному Казахстані, де проти влади підіймалися нафтовики та селяни, обурені планами з продажу сільськогосподарських угідь іноземцям.

"У нас в країні ситуація дуже вибухонебезпечна. Питання тільки в тому, коли і як люди вийдуть.... І дуже важливе питання: хто відмобілізує результати Майдану. Наше завдання зараз полягає в тому, що якщо таке станеться, бути готовими прийти на площу до людей і запропонувати свою формулу влади. Я, наприклад, після того, що надивився на усе це, я - переконаний прихильник парламентської демократії. Ми не маємо жодних підстав бути президентською республікою. А останні 25 років президентську республіку скомпрометували. Президентська влада - це шлях до найширшої, найглибшої, величезної корупції", - підсумував Кажегельдін.