Ердоган хоче зробити собор Святої Софії мечеттю

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував змінити статус християнського собору Святої Софії на мечеть для безкоштовного входу

Про це повідомляє Ехо Москви.

За собором в даний час закріплений статус музею, і вхід на його територію платний. Якщо собор стане мечеттю, туристи всіх віросповідань будуть вільно в неї заходити, сказав Ердоган в інтерв'ю турецькому телебаченню. Як приклад він навів Блакитну мечеть, яка знаходиться недалеко від собору. За його словами, статус будівлі можуть змінити після муніципальних виборів.

Собор Святої Софії в Константинополі був побудований в VI столітті нашої ери. Він є одним найбільших святинь християнського світу. Після падіння Візантійської імперії його перетворили на мечеть, але з 1935 року за указом засновника сучасної турецької держави Кемаля Ататюрка, відомий пам'ятник візантійського зодчества став музеєм і був занесений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зараз вхід в музей коштує близько 10 доларів. 

У 2015 році вперше за 85 років в соборі священнослужитель оголосив рядки Корану. Пізніше там стали проводити релігійні читання під час священного для мусульман місяця Рамадан, а в минулому році Коран в соборі читав і сам Ердоган.