Лікар Павла Гриба заявив, що у політв'язня прогресує портальна гіпертензія

Стан здоров'я викраденого в Білорусі й незаконного засудженого у Росії українського громадянина Павла Гриба постійно погіршується, що становить пряму загрозу його життю

Про це його лікар, доктор медичних наук, професор Василь Притула розповів в ефірі програми "Політичний маринад" з Мариною Данилюк-Ярмолаєвою на телеканалі Еспресо.TV.

"Згідно тих аналізів, які ми отримали детально, у Павла Гриба прогресує портальна гіпертензія. І по багатьох показниках є загроза не тільки для здоров'я його, а й для життя. І, на жаль, за час перебуваня в СІЗО у Краснодарі і в Ростові-на-Дону стан його погіршився", - зазначив медик.

Ліки ж політв'язнь вперше за останні півроку "за наполяганням і Європейського суду, і батьків, і адвокатів, і дипломатів" зміг отримали лише нещодавно. 

"Але ці ліки тільки до якоїсь степені можуть підтримати, тому що хвороба прогресує по всіх показниках - по функціям печінки, крові і центральної нервової системи, серцевосудинної і т.д.", - додав професор.

При цьому Притула особисто зустрічався у Ростові з керівником слідчого ізолятора та з начмедом даної установи.

"Ми змогли домовитися, що Павла оглянуть спеціалісти із портальної гіпертензії Ростовського медичного університету. Коли ці обстеження були зроблені, їхні дані ще раз підтвердили, що у Павла досить виражене прогресування хвороби "портальна гіпертензія", - наголосив Притула.

Довідка

Портальна гіпертензія характеризується підвищенням кров'яного тиску, порушенням роботи і деформацією як органів черевної порожнини (сілезінки, стравоходу, шлунку, печінки), так і розміщених там судин.