Україна готова відремонтувати міст на лінії розмежування в Станиці Луганській, - Марчук

Україна готова відремонтувати міст на лінії розмежування в Станиці Луганській за умови "режиму тиші"

Про це заявив представник України в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Євген Марчук, передає Еспресо.TV.

"Україна заявила, що готова в односторонньому порядку сама приступити до ремонту цього мосту шириною 2 метри 20 см, по яким проїзжає спокійно швидка медична допомога. з другого боку з деревяними вставками, які можуть витримувати 5 тонн. Тобто танк не пройде і бронетранспортер не пройде, але люди проходять вільно, автомобілі проїзжають вільно і швидка допомога проїзжає вільно, але це не влаштовує російську сторону", - сказав Марчук.

За його словами, пропозиції України були такі, що по-перше, міст, який буде відремонтований, щоб по ньому могли проїзжати автомобілі, легкові автомобілі, швидка допомога і вантажівки, але не важкі.

Проте, відповідні пропозиції не сприймалися.

"Пояснювали, що ніби то швидка допомога не зможе проїхати по таких мостах, по такому варіанту мосту. Українська сторона, експерти пояснювали, що швидка допомога спокійно проїзжає по такому варіанту мосту", - сказав він. 

Марчук зазначив, що це робиться для того, щоб відновлення цього мосту було таким, що у випадку необхідності чи атаки по такому мосту могли пройти танки і бронетранспортери.

"Ясна річ, українська сторона не погодилась на всіх етапах обговорення з таким підходом. і крім того, ми ще задаєм питання " а швидка допомога в самій Станиці Луганській є своя лікарня, є своя медична домога". Про які такі "швидкі" необхідності такої швидкої допомоги проїздити в один в один чи інший кінець", - сказав він.

Марчук пояснив, що для ремонту мосту необхідно, щоб був оголошений "режим тиші"

"Для цього оголошується "режим тиші" на декілька днів. Сторони дають гарантію безпеки, Україна вже дала гарантію безпеки. Росія не дає цю гарантію. Крім того, потрібно розпочати розмінування (територію мосту, - ред.), - зазначив він.

На наступному засідання ТКГ Україна підніме питання відновлення мосту в Станиці Луганській та роботи контрольного пункту в’їзду-виїзду (КПВВ) "Золоте".