Європарламент схвалив cуперечливу директиву щодо авторського права в інтернеті

Європейський парламент підтримав директиву щодо авторського права в інтернеті

За неї проголосували 348 євродепутатів, 278 були проти, повідомляє BBC.

У Європарламенті заявили, що ухвалення документа є "важливим кроком до виправлення ситуації, в якій кілька компаній заробили величезні суми грошей і при цьому не виплачували належним чином винагороди тисячам журналістів і креативників, від роботи яких вони залежать".

Нові правила передбачають додаткові права для ЗМІ у зв’язку з використанням їхніх публікацій онлайн-платформами.

Суперечки довкола документа викликали дві статті:

  • стаття 11, в якій закріплено, зокрема, що пошукові системи та інтернет-платформи мають отримувати дозвіл від медіа на демонстрацію їхніх новин користувачам та платити за використання посилань з новинних веб-сайтів;
  • стаття 13, яка передбачає відповідальність для інтернет-гігантів за порушення користувачами авторських прав на їхніх платформах.

Чимало митців, які є прибічниками директиви, стверджують, що нові правила забезпечать їм чесну винагороду. Водночас інші застерігають, що нові правила знищать генерований користувачами контент.

Нові правила не стосуватимуться публікацій, розміщених некомерційним способом в онлайн-енциклопедіях, як Вікіпедія або GitHub. Також документ дозволяє безкоштовно використовувати матеріали, захищені авторським правом, для збереження культурної спадщини.

Компанія Google заявила, що, хоча остання версія директиви була покращена, залишилася "правова невизначеність".

"Деталі мають значення, і ми з нетерпінням чекаємо співпраці з політиками, видавцями, творцями та правовласниками, оскільки країни-члени ЄС переходять до реалізації цих нових правил", — зазначили у повідомленні компанії.

Аби директива стала частиною національного законодавства, її мають ратифікувати парламенти держав-членів ЄС.