Ми не збираємось торгувати Кримом, - Порошенко

Порошенко розповів, що збирається робити для повернення Криму

Про це президент розповів в інтерв’ю Еспресо.TV та іншим українським телеканалам.

Як зазначив Петро Порошенко, питання Криму стане для нього одним з перших пріоритетів одразу після виборів.

"Я дуже дякую кримчанам, Меджлісу кримськотатарського народу, Мустафі Джемільову, Ахтему Чійгозу, Рефату Чубарову, які підтримали мене. Для мене це питання є принциповим. Ми не збираємось торгувати Кримом, як дехто. Не збираємось казати, що Крим коли-небудь потім. У цьому був мій меседж: Крим буде одним із перших пунктів на порядку денному", - наголосив Порошенко.

Також він пояснив, за рахунок чого і як Крим має бути звільнений. 

"Ми маємо на сьогодні багатонаціональну платформу щодо деокупації Криму. Учасниками цієї платформи є багато країн. Створена вона була в тому числі і в форматі Генеральної асамблеї ООН. Вона має цілу низку напрямків", - пояснив президент.

Одним з напрямків, який має сприяти поверненню Криму, це санкції. "Не вірте тому, хто каже, що санкції для Росії не працюють. Санкції по Криму, санкції по Донбасу, санкції по Керченській протоці та багато інших санкцій – це ціна, яку Росія зараз платить за агресію проти України", - повідомив він.

Петро Порошенко навів також данні Bloomberg, згідно з якими лише втрати російської економіки складають $150 млрд. 

"Більше 10% ВВП вже заплатила Росія. Як наслідок - різке падіння стандартів життя. І санкції - це не є відповідальність чи покарання. Санкції – це мотивація для Росії бути за столом переговорів і приймати рішення", - пояснив президент.

Він прокоментував Нормандський формат домовленостей, уточнивши, що "мінського формату" не існує, є Мінські домовленості. 

"Санкції проти Росії запроваджуються у зв'язку з невиконанням Мінських домовленостей. Зобов'язання, які взяла Росія і які мають бути забезпечені в тому числі і через наше рішення щодо запровадження блакитних шоломів ООН відповідно до рішення Радбезу ООН, - пояснив президент. - Блакитні шоломи мають вичавити окупаційні російські війська з Донбасу. Це записано чорним по білому в Мінських домовленостях".

Перераховуючи вимоги України, Порошенко наголосив і на роззброєнні незаконних військових формувань, і на відведенні незаконне озброєння назад у Росію, і на поверненні Україні контролю над ділянкою україно-російського кордону.

"Лише після сформування безпекового компоненту Мінських домовленостей починається політичний компонент: повертається український суверенітет, готуються вибори за участю українських політичних партій за українським законодавством, відбуваються вибори місцевої влади, які переходять у повноваження щодо інтеграції цих територій назад в Україну", - додав президент.

За словами Порошенка, той, хто пропонує інші формати, робить це з однією метою – дати Путіну вислизнути без взятих на себе зобов'язань. 

"Якщо Україна сама відмовиться від Нормандського формату, знімуться санкції. Це те, чого прагне Путін. Україна нічого не доб'ється. Тому некомпетентних і безвідповідальних політиканів на гарматних постріл не можна підпускати до цих процесів", - наголосив президент.