Помер топ-аналітик Пентагону на прізвисько "магістр Йода"

У США помер один із головних військово-політичних радників при декількох адміністраціях Ендрю Маршалл, якого в Пентагоні називали "магістром Йодой"

Йому було 97 років, пише Defence News.

"Будучи далекоглядною, своєрідною, вільною від політичного і бюрократичного мислення людиною, Маршалл перетворив цей пост в центрі в продовження себе. Йому приписують вирощування деяких провідних аналітиків Вашингтона", - пише видання.

З 1949 року Маршалл працював в "мозковому центрі" Rand Corporation, розробляючи разом з колегами та іншими центрами ядерну стратегію США в роки холодної війни, а пізніше, в 1970-х при Річарда Ніксона, був уже на посаді в Пентагоні, де аналізував військовий потенціал Радянського Союзу.

На своїй посаді лідера аналітичного центру при Міноборони США Маршалл, крім основної роботи протягом 42 років - виявлення загроз для країни - також ратував за глобальне лідерство Америки і наполегливе просування демократії в інших країнах.

Крім того, департамент "Йоди" моделював можливі майбутні загрози і рапортував керівництву Пентагону про те, наскільки ймовірний той чи інший сценарій.

На пенсію пішов в 2015 році у віці 93 років. Його крісло в центрі зайняв Джеймс Бейкер.