Проти прем'єра Каталонії відкрили справу через сепаратистську символіку

Прокуратура Каталонії розпочала розслідування через невиконання прем'єром Кімом Торрою вимоги Виборчої комісії Іспанії зняти з урядових будівель символіку із закликами до незалежності

Про це інформує Reuters із посиланням на каталонську прокуратуру.

“Прокурор у північно-східному регіоні Каталонії заявив у середу, що проведе розслідування стосовно каталонського прем'єра Кіма Торри через непокору за те, що він не забезпечив зняття символіки за незалежність з регіональних урядових будівель”, - йдеться у повідомленні.

Раніше Центральна виборча комісія Іспанії наказала Торрі зняти символіку, яка була вивішена під час референдуму за незалежність Каталонії у 2017 році.

У відомстві вважають, що ці символи є політичною пропагандою напередодні дострокових парламентських виборів в Іспанії, які відбудуться 28 квітня.

Якщо Торру визнають винним у невиконанні наказу Виборчої комісії, йому загрожує покарання - від зняття з посади до двох років позбавлення волі.

Як повідомлялося, політична криза в Каталонії розпочалася 1 жовтня 2017 року, коли в регіоні відбувся заборонений владою Іспанії референдум щодо незалежності від Мадрида. За даними каталонської влади, понад 90 відсотків осіб, які взяли участь в референдумі, підтримали незалежність регіону.

Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним, а згодом розпустив парламент і уряд Каталонії після того, як вони ухвалили декларацію про незалежність регіону.

Нині над кількома лідерами руху за незалежність триває суд, решта, зокрема екс-прем'єр Каталонії Карлос Пучдемон, втекли з країни.