Уряд виділив радіочастоти для супутникового зв’язку в літаках

Кабінет міністрів України вніс зміни до Національної таблиці розподілу смуг радіочастот

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, передає БізнесЦензор

Зміни до Національної таблиці розподілу смуг радіочастот передбачають виділення окремих смуг радіочастот для функціонування радіолокаційної станції (РЛС) "Дніпро" і супутникового радіозв'язку на борту літаків, а також внесення нових стандартів відповідно до галузевих актами Євросоюзу.

Кабмін дозволив використовувати смуги РЧС 10,7-11,7 ГГц, 12,5-12,75 ГГц і 14-14,5 ГГц для забезпечення зв'язку зі станціями на борту повітряних суден у разі, якщо цей зв'язок не створює перешкод фіксованого супутникового службі і іншим радіослужбам.

Зазначені смуги радіочастот можуть використовуватися на борту повітряних суден на висоті понад 3 тис. м за умови узгодження сертифікату Державіаслужбою або відповідним органом країни реєстрації ВС.

Відповідно до зазначеної в пояснювальній записці до постанови Кабміну інформації РЛС "Дніпро" було передано Національному центру управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ) в 2007 році і виключена в 2009 році.

"У зв'язку з потребою в інформації про стан космічної обстановки, а також перспективами можливого співробітництва в космічній галузі з аналогічними структурами в Європі і Азії НЦУВКЗ вирішено провести заходи з модернізації РЛС, отримати дозвіл на експлуатацію РЕЗ вже на правах загального користувача і перевести РЛС в режим "робота", - наголошується в пояснювальній записці до документа.