ЄС припиняє місію з пошуку мігрантів у Середземному морі

Євросоюз має намір завершити військово-морську операцію біля берегів Лівії, створену для боротьби з контрабандистами і порятунку нелегальних мігрантів

Як повідомляє DW, країни - члени ЄС не змогли домовитися про нову систему розподілу врятованих в Середземному морі мігрантів.

Тепер спостереження за діяльністю мереж провідників нелегальних мігрантів в рамках місії "Софія" буде проводитися лише з повітря. При цьому навчання працівників лівійської берегової охорони буде продовжено.

Відповідна домовленість, яка була досягнута після багатогодинних переговорів у Комітеті з політики і безпеки, буде дійсна протягом шести місяців. Вона може бути ще скасована до середини дня 27 березня владою країн ЄС.

Подальше продовження участі в операції військових кораблів зірвалося через вето, накладене Італією.

В рамках місії "Софія" кораблі військово-морських сил країн Євросоюзу проводили гуманітарні операції в міжнародних водах біля узбережжя Лівії. Моряки боролися з контрабандою людей і озброєнь, брали мігрантів на борт на морі і навчали співробітників берегової охорони Лівії. За три роки було взято на борт близько 50 тисяч осіб.

До 2018 року всіх нелегалів, знятих з човнів в рамках місії, доставляли в італійські порти. Однак новий уряд в Римі заявив, що Італія більше не має наміру бути єдиною країною, що приймає всіх мігрантів в рамках даної місії. Рим вважає неприйнятним закріплене в мандаті цієї місії положення про те, що приймати всіх взятих на борт зобов'язана виключно Італія.

Мандат місії, створеної Брюсселем на тлі міграційної кризи в 2015 році, завершувався наприкінці 2018 року. У грудні його продовжили ще на три місяці