Партію Ляшка фінансують студентка, ясновидиця, викладач та пенсіонерка, - ЧЕСНО

“Радикальна партія” у 2018 році отримала рекордні внески від фізичних осіб

Про це повідомляє громадський рух "ЧЕСНО".

Протягом 2016-2017 років частка приватного фінансування партії Олега Ляшка становила 2%, але у четвертому кварталі кількість фізичних осіб, які профінансували партію, значно виросла. Він становив понад 66 млн грн, з яких близько 80% були приватні внески. 

Зокрема, від фізичних осіб партія отримала 52 млн грн, що у 50 разів більше, ніж сукупно за 2,5 роки до цього. Гроші масово почали надсилати у жовтні, а їх кількість до кінця року постійно зростала. Від різних людей в один і той же день нараховувались однакові суми.

"ЧЕСНО" повідомив, що 10 грудня десятеро людей із Запоріжжя перерахували по 99 тис., а 10 жовтня прихильники партії 34 рази надсилали (надіслали) по 14 тис. грн.

Суми, які перераховували на рахунок партії, зазвичай повторюються. Так 49 500 перераховували 52 рази, 65 разів віддавали по 99 тис., 137 разів перераховували по 100 тис. грн, а ще 50 разів по 14 тис. грн.

За інформацією громадського руху "ЧЕСНО" серед донорів партії Олега Ляшка є нардепи, посадовці, керівники обласних та районних осередків політсили, державні службовці, викладачі університетів та навіть ворожка.

Зокрема, мешканка Вишневого Київської області, Наталія Еріставі, яка позиціонує себе як "ясновидиця з діда-прадіда, білий маг: грошова магія, любовна магія, зняття деструктивних програм" віддала партії Олега Ляшка 118 тис. грн.

Майже 50 тис. грн. дав керівник кіровоградської школи-інтернату І-ІІІ ступенів, ліцею "Сокіл" Сергій Сторчаус. Такі вкладення Сторчаус підтверджує та пояснює особистими уподобаннями.

Студентка Наталія Соколік, яка ще в жовтні 2018 року шукала роботу секретаря із зарплатою в 10 тис. грн., вже в грудні перерахувала "Радикальній партії" 99 тис. грн. Згодом 49 тис. їй повернули. До жовтня дівчина працювала касиром торговельного залу на заправці.

"Так, я перераховувала 50 тис.. А може і 99, точно не пригадую, треба передивитися квитанції", - сказала Соколік.

Асистент кафедри публічного права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Андрій Худикпроспонсорував "Радикальну партію" на 85 тис. грн.

За декларацією, Худик у 2017 році заробив 150 тис. грн. Водночас, згідно з фінансовим звітом партії, викладач протягом 2018 року отримав заробітну плату від "Радикальній партії" на суму 11193.

Факт того, що він одночасно бере гроші у партії, а потім її фінансує, для Худика дивним не здається. Він повідомив, що перераховував політсилі близько 50 тис. а також гроші надсилав його брат.

Олена Антонова, пенсіонерка, депутатка Райгородської сільської ради, що на Луганщині, дала Ляшкові 14 тисяч гривень. У декларації ж вказано, що протягом 2017 вона отримала всього 17169 гривень пенсії, а збережень не мала.

Тетяна Балкова, інспектор з контролю за забезпеченням навчального процесу в Київському національному економічному університеті, профінансувала партію Ляшка на 100 тис. грн..

Гроші на "Радикальну партію" перерахувала також довірена особа кандидата в президенти Руслана Ригованова. Підприємець Олеся Білецька з Горішніх Плавнів підтвердила, що вона дала на партію Ляшка близько 100 тис. грн і водночас є довіреною особою іншого кандидата.

Ще одна довірена особа Руслана Ригованова - Андрій Шлагін із міста Дніпро, колишній член партії "Наша Україна, профінансував політсилу Ляшка ще на 149 тис. грн.

Часто "Радикальну партію" фінансують цілі родини. Наприклад, Володимир Копійченко, депутат Черкаської ОДА, 20 грудня 2018 року дав політсилі 1 тис. грн. Водночас його мати, Надія Копійченко, за кілька днів до того, перерахувала "радикалам" 49 тис. 500 гривень. Дружина депутата, Алла Копійченко пожертвувала ще 500 грн.

Значні внески зробили народні депутати "Радикальної партії". Зокрема, 1,4 млн грн, партії дав нардеп, член фракції "Радикальна партія" Сергій Рибалка. Ще по 1 млн переказали народні депутати Сергій Скуратовський та Василь Амельченко.

Значна частина донорів радикалів - підприємці. Частина з них підтвердили свою прихильність до "Радикальної партії". До прикладу, власник будівельних компаній Вячеслав Лігостає вперерахував політсилі 1 млн грн, Киянка Ганна Тимошенко віддала "радикалам" 1,3 млн грн.

Часто гроші партії перераховували керівники осередків та просто члени партії, дохід яких відслідкувати важко. Наприклад, член Радикальної партії Олега Ляшка з Борисполя, пенсіонер по інвалідності Юрій Федун, віддав партії 202 тис. грн. А зарплати у цій же партії отримав 158 тис. грн.