Світового гіганта з виробництва гербіцидів зобов'язали виплатити $80 млн онкохворому

Транснаціональна компанія Monsanto, що виробляє хімічні добрива, програла справу в американському суді і виплатить багатомільйонну компенсацію хворому на рак

Федеральний суд в Сан-Франциско засудив компанію Monsanto для виплати $80,3 млн 70-річному чоловікові з онкологічним діагнозом, повідомляє DW.

Раніше присяжні суду визнали хімікат гліфосат значним фактором, що вплинув на розвиток захворювання у цього чоловіка, який активно використовував його впродовж майже трьох десятиліть.

Рішення присяжних може стати прецедентним, оскільки справа вперше розглядалося в федеральному суді США, а всього в американських судах знаходиться близько 11 тис. позовів проти компанії Monsanto, що виробляла гліфосат як засіб для знищення бур'янів.

Представники німецького концерну Bayer, що володіє Monsanto, вже висловили своє розчарування вироком.

"Вирок не здатний вплинути на результати десятирічних наукових досліджень і висновки контрольних органів по всьому світу, які доводять безпеку гліфосатосодержащіх гербіцидів і підтримують висновок, що вони не призводять до онкологічних захворювань", - йдеться в повідомленні Bayer. Німецький концерн збирається подавати апеляцію на вирок.

Концерн Bayer в 2018 році купив компанію Monsanto за $63 млрд, що стало найдорожчою зарубіжною покупкою, здійсненою німецькою компанією за всю історію. З моменту покупки Monsanto акції Bayer подешевшали більш ніж на 40%.

У експертів немає єдиної думки про вплив гліфосату на здоров'я людини. Раніше агентство з охорони навколишнього середовища США і ряд регулюючих органів в Євросоюзі повідомили про відсутність ризиків розвитку онкологічних захворювань в результаті використання цього гербіциду.

У свою чергу, в 2015 році Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що речовина, можливо, є канцерогеном.

Нагадаємо, американська компанія Monsanto - один з лідерів на світовому ринку продажів генномодифікованого насіння і гербіцидів.