У Сирії з'явилася створена в Україні проросійська ПВК

Підготовкою у Сирії однного з проасадовскіх угруповань Ліва аль-Кудс, що складається з представників палестинської діаспори, займаються бійці створеної в Україні приватної військової компанії Вега

Як повідомляє Міжнародна група розслідувачів Conflict Intelligence Team, про це свідчать фото, опубліковані співробітником прокремлівського пропагандистського ресурсу ANNA News Олегом Блохіним.

На знімках видно військових інструкторів з так званими "георгіївськими стрічками" і прапорцями РФ, на формі яких можна також побачити нашивками ПВК Vegacy Strategic Services Ltd.

Спочатку компанія, створена у квітні 2011 року у Миколаїв колишніми членами міжнародних елітних і спеціальних підрозділів Росії та України, носила назву Vega Strategic Services, і пропонувала послуги по забезпеченню безпеки у сферах, пов'язаних з високим ризиком, і займалися охороною на морських судах.

Її директором і одним з власників значився громадянин України Анатолій Смолін.

Через рік компанія переїхала на Кіпр і була перейменована на Vegacy Strategic Services Ltd.

Пов'язані з нею фірми працюють як у Росії, так і в Україні. Крім Кіпру, ще один офіс компанії знаходиться у Москві, а її представництва розташовані також у Великобританії, Німеччині, Таїланді та Сирії.

В українських містах Vegacy Strategic Services Ltd. проводить курси підготовки операторів морської охорони іноземних судів.

Вони проходять на базі Центру підготовки фахівців охорони Грампус у Миколаєві і у Міжнародній морській академії в Одесі.

Фото: Anatolii Smolin/YouTube

Один із засновників компанії Смолін раніше служив у різних частинах і підрозділах ВМФ і КДБ СРСР, а потім і в оперативних підрозділах МВС України на офіцерських посадах - у Беркуті, Соколі, а також в Управлінні по боротьбі з організованою злочинністю та Відділі по боротьбі з бандитизмом.

У 1997 році він звільнився у запас і зайнявся охоронним бізнесом.

Сам Смолін розмовляти про діяльність Vegacy Strategic Services Ltd. навідріз відмовився.

У свою чергу Андрій Кебкал, також причетний до створення Веги, підтвердив, що зараз компанія базується у РФ і працює у Сирії.

"Ідея створення Веги грунтувалася на бажанні представити на міжнародному ринку першу українську ПВК. Потенціал був хороший, так як Смолін служив свого часу у ПДСЗ (Підводні диверсійні сили і засоби - прим. CIT). Ніхто крім двох засновників (Кебкала і Смоліна) не брав участі в її створенні. На жаль (а може тепер і на щастя) нам довелося розлучитися десь у кінці 2012-го року. Таке рішення було прийнято у зв'язку розбіжностями у плані організації та ведення бізнесу", - розповів він.