ЄС у 5 разів збільшує кількість прикордонників

Представники Європарламенту і країн ЄС у четвер, 28 березня, досягли компромісу щодо збільшення персоналу Європейського агентства з охорони зовнішніх кордонів (Frontex)

Про це повідомляє DW.

Згідно з домовленістю, склад співробітників Frontex до 2027 року має зрости з нинішніх 1850 до 10 тисяч чоловік. Як проміжний мети названо 5 тисяч прикордонників до 2021 року. Рішення вступить в силу після схвалення його Європарламентом і Європейською радою.

Єврокомісія у вересні минулого року виступила з пропозицією про збільшення персоналу європейської прикордонної служби до 10 тисяч чоловік до 2020 року і наділення її додатковими повноваженнями з метою забезпечення більш надійної охорони зовнішніх кордонів Євросоюзу.

Це зробило б зайвим прикордонний контроль на кордонах між країнами ЄС, тимчасово введений в ході міграційного кризи. Однак Італія і Греція висловили побоювання, що розширення повноважень Frontex стане загрозою їх суверенітету.

В Євросоюзі в останні роки скорочується число прибувають нелегальних мігрантів. У 2018 році Frontex зареєстрував 150 114 нелегальних перетинів кордонів ЄС, на 27 відсотків менше, ніж роком раніше.