Вчені розповіли, як бактерії "подорожують" по всьому світу

Вчені з Університету Рутгерса в Нью-Джерсі дійшли висновку, що бактерії можуть поширюватися по всьому світу, використовуючи вітер

Про це пише Science Alert.

Раніше вважалося, що бактерії можуть переміщатися, в основному, за допомогою тварин або людей. Вчені спостерігали за деякими бактеріями, які можуть переміщатися на сотні кілометрів за допомогою вітру, проте в новому дослідженні мікробіологи під керівництвом біохіміка Костянтина Северинова виявили, що деякі мікроорганізми можуть переміщатися за вітром на сотні тисяч кілометрів.

В ході дослідження вчені прочитали код ДНК теплолюбних бактерій Thermus thermophilus, взятих з п'яти різних місць світу.

Бактерії можуть страждати від вірусів, які впроваджуються в їх ДНК. В результаті бактерії передають далі цей пошкоджений ланцюжок. Аналізуючи Thermus thermophilus з різних місць на відстані в тисячі кілометрів один від одного, вчені виявили абсолютно однакові ланцюжки ДНК, пошкоджені вірусами.

"Оскільки досліджувані нами бактерії живуть в дуже гарячій воді - близько 71 ° С - у віддалених місцях, неможливо уявити, щоб їх перевозили тварини, птахи або люди", - каже мікробіолог Костянтин Северинов.

При цьому в дослідженні не сказано, яким чином бактерії, що живуть в гарячій воді, змогли перенестися на такі відстані. Зараз команда вчених намагається проаналізувати цю проблему.