Інквізиція, концтабори, труна в космосі: Rammstein показали новий кліп, через який уже втрапили у скандал

Німецький гурт Rammstein презентував нову пісню та відео, через який отримав звинувачення в антисемітизмі

Відповідне відео гурт опублікував на Youtube.

Німці випустили першу за 7 років нову пісню Deutschland разом з кліпом. Прем'єра пісні Rammstein - Deutschland відбулася 28 березня 2019 року. У тізері ця дата була позначена римськими цифрами XXVIII.III.MMXIX (28.03.2019). Відеоробота ще після публікації тизера отримала шквал критики в Німеччині. 

Зокрема, гурт звинуватили в антисемітизмі, адже на відео музиканти представлені в образах ув’язнених нацистських концтаборів, які стоять на шибениці.

ВВС-Україна стверджує, що багато кому ідея відео не надто сподобалася.

"Із цим відео група перейшла межу. Інструменталізація і тривіалізація Голокосту, як це показано на кадрах, - це безвідповідально", - сказала Шарлотта Кноблох, яка пережила Голокост і раніше очолювала Центральну раду євреїв у Німеччині.

Такої ж думки урядовий уповноважений з питань антисемітизму в Німеччині Фелікс Кляйн. За його словами, відео Rammstein - це "позбавлена смаку експлуатація свободи творчості".

Самі учасники гурту наразі ці звинувачення поки що ніяк не коментували.

Спочатку кліпу римські солдати зустрічають чорношкіру жінку-варвара. Вона, ймовірно, уособлення Німеччини в той час (і протягом усього кліпу). Саме з німецькими племенами воювала довго і наполегливо Римська імперія і саме древньогерманське плем'я вандалів у результаті розорило Рим.

Далі йдуть кадри середньовічного бою, в ході якого чорношкіра дівчина-лицар закріплює прапор - швидше за все відсилання до становлення франкської держави / імперії Карла Великого або Священної римської Імперії.

Вірогідно, що учасники бійки з кастетом Тілль Ліндеманн і Ріхард Круспе уособлюють внутрішньополітичні протиріччя в Німеччині після програшу у Першій світовій війні

Дирижабль на тлі учасників групи, які йдуть вперед і одягнені в чорне - це відсилання до катастрофи дирижабля "Гінденбург". Учасники групи швидше за все - американці, які відмовилися продавати нацистській Німеччині гелій. У результаті дирижабль заправили вибухонебезпечним воднем. Після цього ера дирижаблів пішла на спад.

Ми бачимо партфункціонерів НДР і герб НДР, а Тіль Ліндеман у капелюсі дуже схожий з Еріхом Хонеккером.  

Багата дівчина з собачками в супроводі бійців спецназу - уособлення сучасної Німеччини.

Далі, 18-19 століття. Верхи бенкетують, низам дістаються недоїдки. 

Після цього відсилання до післявоєнної ФРН. Незважаючи на декларовану свободу, післявоєнна ФРН була маріонеткою США. У кадрі німців у в'язниці (побудованої на американський манер) б'ють. При цьому сипляться гроші - відсилання до фінансових вливань США.

У кліпі далі йде відсилання до Третього Рейху. Зображення концтаборів і ракет ФАУ-2. На шибениці члени групи, які уособлюють жертв нацистського режиму. Пізніше у кліпі йде відсилання до RAF (Фракція Червоної Армії).

Пілся цього чергуються різні історичні моменти. Спалювання єретиків на багаттях інквізиції у середньовіччі і спалювання книг нацистської режимом. Кадри з історією середньовічної Німеччини. 

На 5 хвилині кліпу над елітою НДР руйнується стеля, як, ймовірно, уособлення краху НДР.  Після цього на тлі великого барельєфа Карла Маркса йдуть війська. 

Далі, ймовірно, вагітна Німеччина. Алегорично члени групи Рамштайн піднімають демографічну проблему в Німеччині і проблему з мігрантами (можливо, чорношкіра дівчина уособлює Німеччину саме тому). Не секрет, що з народжуваністю в сучасній Німеччині справи йдуть не кращим чином і спад населення уряд компенсує мігрантами. У кліпі народжуються цуценята.

На 6 хвилині в оточенні солдатів вермахту колишні ув'язнені розстрілюють солдатів СС. Після цього у космос відправляється труна - це, напевне, уособлення прощання німців майбутнього з Німеччиною минулого.