Собак навчили розрізняти епілептичні припадки за запахом

Дослідники з Університету Ренна (Франція) в дослідах з собаками продемонстрували, що епілептичні припадки мають специфічний запах, який здатні відчути різні породи

Про це йдеться в журналі Nature.

У своїй статті вчені посилаються на попередні дослідження, які довели, що такі захворювання, як рак молочної залози або рак легенів, мають особливий запах. Однак ніхто до цього не намагався довести, що схожими властивостями володіють і епілептичні припадки. Автори вирішили перевірити гіпотезу.

Вони відібрали п'ять собак змішаних порід: трьох самок і двох самців. Тварин раніше тренували як службових собак в медичному центрі Medical Mutts. Щоб перевірити, чи виділяє людське тіло особливий запах під час нападу, фахівці зібрали зразки поту у семи жінок.

Відрізнялися не тільки суб'єкти, у яких брали зразки, а й активності, під час яких ті збиралися, наприклад відпочинок, фізичні вправи або безпосередньо судоми. Собаки ніколи раніше не стикалися з запахами цих жінок.

Зразки помістили в металеві банки, а дослідники стежили за тим, чи правильний вибір зроблять собаки. Всі тварини досягли успіху в проходженні тестів. Деякі більше за інших, але навіть ті, чия ефективність виявилася не найвищою, все ще демонстрували результат, який перевищував випадковий шанс вгадування. Імовірність правильного визначення варіювалася від 67 до 100 %. Три собаки з п'яти показали стовідсотковий результат.

На думку авторів, їхнє дослідження наочно доводить, що епілептичні припадки дійсно викликають характерний запах. Очевидно, їх можуть відчути собаки, але, можливо, в майбутньому вдасться створити і електронний пристрій для швидкого діагностування нападів.