У ЄС не визнають дії законів РФ у Криму та засуджують арешти кримських татар

Євросоюз засудив арешти кримськотатарських активістів та заявив, що не визнає дії російських законів на території окупованого півострова

Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на сайт Служби зовнішніх дій ЄС.

Про це йдеться у заяві речниці ЄС Майї Косьянчич.

"Заарештованих звинувачують у приналежності до організації Хізб-ут-Тахрір, яка є забороненою в Росії, але не в Україні. Європейський Союз не визнає дію російського законодавства в Криму та у Севастополі, та очікує, що всі незаконно затримані громадяни України будуть звільнені без зволікання"- підкреслила Косьянчич.

Як йдеться у документі, останні затримання, як і обшуки приватної власності, які їм передували, є черговим наступом на людей, які мирно висловлюються проти незаконної анексії Криму Російською Федерацією.

Такі дії підтверджують висновки доповіді Верховного комісара ООН з прав людини. У доповіді, зокрема, зазначено, що утиск кримських татар під час рейдів російської поліції та переслідуванням під приводом необґрунтованих звинувачень у тероризмі й екстремізмі "порушують стандарти у дотриманні прав людини".

"Європейський Союз очікує, що Російська Федерація припинить таку практику та вживатиме всіх необхідних кроків, щоб у Криму дотримувалися права людини та фундаментальні свободи, без дискримінації на будь-якому ґрунті", - йдеться у заяві ЄС.