Фото у соцмережах та агітація: КВУ назвав найрозповсюдженіші порушення на виборах

У Комітеті виборців України розповіли про найрозповсюдженіші порушення під час президентських виборів

Про них на брифінгу розповів генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, повідомляє "Укрінформ".

За його словами у день голосування було зафіксовано чотири найбільші групи порушень. "Група перша - це порушення в роботі членів дільничних виборчих комісій, голосування за документами, не передбаченими чинним законодавством, наприклад закордонний паспорт, студентський квиток, неправомірні вимоги до голосування за ID-картками.

Друга група порушень - це незаконна агітація. Наша організація зафіксувала факти незаконної агітації з боку чотирьох кандидатів на посаду президента України в так званий "день тиші" і день голосування. Це розміщення бордів, листівок, плакатів, інших матеріалів зовнішньої реклами і без вихідних даних кандидатів, однак із збереженням стилістики кампанії, кольорової гами кампанії, окремих елементів агітаційної кампанії кандидатів.

Третя група порушень - це проблеми з оприлюдненням заповнених бюлетенів, так звана проблема фотографування.

Четверта проблема - проблема зі списками виборців. На жаль, ця проблема була масовою", - розповів Кошель.

Він відзначив, що вперше в Україні під час виборів широко застосовувалися соціальні мережі і саме на цих виборах актуалізувалася проблема фотографування виборчих бюлетенів.

"Це масові факти в усіх регіонах України і, на превеликий жаль, деякі виборці, які оприлюднювали в соціальних мережах заповнення бюлетенів, вони порушили чинне законодавство і щодо них можуть бути відкриті провадження і ці громадяни можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності", - заявив Кошель.

Також спостерігачі КВУ зафіксували велику кількість так званого протестного голосування - псування бюлетенів, невідповідні написи та позначки на бюлетенях тощо. А також передчасні спроби провести підрахунок на деяких виборчих дільницях.