Гройсман: "Позиція уряду чітка - відкриті й демократичні вибори"

Основне завдання Уряду під час двох виборчих кампаній - гарантувати проведення вільного і демократичного виборчого процесу та забезпечити сталий економічний розвиток країни

Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками Міжнародного республіканського інституту, Європейської мережі організацій спостереження за виборами (ENEMO) та Національного демократичного інституту. Вони виконуватимуть місію спостерігачів на президентських виборах в Україні - разом із зареєстрованими ЦВК 2344 міжнародними спостерігачами від іноземних держав та міжнародних організацій, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Кабміну.

Прем’єр наголосив, що Україна і український Уряд відкриті демократичному світу і твердо стоять на позиціях незворотності реформ.

"Важливо, аби вибори і президента, і парламенту відбулися прозоро, відкрито і демократично. Це фундаментально важливо. Успіх буде тоді, коли воля народу буде реалізована внаслідок чесних виборів. Це укріпить нашу демократію, - сказав Гройсман. - Перший етап підготовки до процесу здійснено. Уряд у своїх повноваженнях має чіткі функції - щодо матеріально-технічного забезпечення передусім. Позиція уряду чітка - відкриті і демократичні вибори».

Окремо очільник уряду торкнувся питання безпеки.

"Всі мають діяти в межах законів України. Моя вимога чітка: якщо будуть прояви порушення закону або намагання втрутитися в процес, вони мають бути негайно припинені силами МВС, Національної поліції", – зазначив прем’єр-міністр.

Глава Уряду звернув увагу і на існуючі зовнішні загрози - передусім у контексті спроб Росії втрутитися в український виборчий процес. Зокрема, в уряді не виключають, що Росія може вдатися до ескалації на Донбасі або в Азово-Чорноморському регіоні, продовжувати активне розповсюдження фейків та відвертої дезінформації для впливу на настрої виборців. 

"Росія намагається втручатися у виборчий процес, використовуючи різні інструменти. Спеціальні служби цим опікуються", - підсумував Гройсман.