Ляшко показав у бюлетені, як голосував за себе. Це порушення, - КВУ

Комітет виборців України заявляє про імовірне порушення закону кандидатом на посаду президента Олегом Ляшком під час голосування 31 березня

Про це передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу організації.

"Під час голосування на одній з дільниць… Ляшко продемонстрував у присутності телекамер та виборців бюлетень із результатами свого волевиявлення. Відповідно до ст. 7 закону "Про вибори президента України" голосування на виборах президента є таємним. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування", - вказує КВУ у Facebook.

"Відповідно до ст. 159 (порушення таємниці голосування) Кримінального Кодексу України:

1. Умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, -
карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років", - нагадують у Комітеті виборців України.

Водночас, у коментарях до цього допису користувачі наголошують, що, можливо, йдеться про двозначне трактування цитованої законодавчої норми.

"Мова йде про членів виборчої комісії або осіб, які з певних причин довідались про вибір під час голосування тієї чи іншої особи. Виходячи з таких же міркувань можна визнати протизаконним екзит-поли на виході з дільниц", - зазначають учасники обговорення.