Медики показали лінзи проти алергії. Як вони діють

Деякі ефективні засоби проти симптомів алергії випускаються у формі очних крапель. Тепер медики з Johnson & Johnson Vision Care розробили новий метод доставки таких препаратів: за допомогою контактних лінз

Про це Брайан Пелл (Brian Pall) і його колеги розповідають в статті, опублікованій в журналі Cornea.

Просочені кетотифеном контактні лінзи випробовувалися на добровольцях. В цілому для цього було відібрано 244 особи, що носять лінзи і страждають від алергії на пилок, котячу шерсть, тощо. Випадковим чином їх розділили на три групи: учасники першої отримували контактні лінзи з кетотифеном, учасники другої - лінзи з плацебо, а третьої - лінзу з ліками на одне око і плацебо - на інше.

Відразу після 15 хвилин носіння їх піддавали впливу алергенів і просили оцінити подразнення очей за шкалою від нуля до чотирьох. Нові лінзи виявилися ефективними: люди, які їх носили, давали оцінку в середньому на рівні 0,52, тоді як ті, що отримали плацебо - 1,77. Повторивши вплив алергену 12 годин потому, вчені отримали близькі цифри: 0,77 і 1,89 відповідно.

Навряд чи варто очікувати, що незабаром такі контактні лінзи з'являться в продажу. По-перше, вони не допоможуть лікувати інші симптоми хвороби, такі як кашель і важке дихання, вимагаючи паралельного застосування звичайних препаратів. По-друге, вони одноразові і помітно дорожчі звичайних лінз.

Однак в Johnson & Johnson розглядають нову технологію з усіх боків. Можливо, вона буде використовуватися в інших областях медицини, які вимагають стабільної і точної подачі лікарських засобів прямо в око.