Moody's назвало нові загрози для "Північного потоку - 2"

Відмова Національного енергетичного агентства Данії погодити альтернативний маршрут для "Північного потоку-2" може привести до затримки будівництва і послабити позицію Газпрому на переговорах з Україною

Про це йдеться в оприлюдненому 1 квітня огляді Moody's.

У Газпромі заявляли, що будівництво завершать до кінця 2019 року. Через позицію Данії воно може завершитися пізніше.

Перешкоди для своєчасного введення газопроводу в експлуатацію "можуть послабити позицію Газпрому на переговорах з Україною про продовження контракту на транзит газу до закінчення терміну дії поточного контракту в грудні 2019 року". Це також може привести до того, що після завершення діючого контракту обсяги транзиту впадуть не до 10-15 млрд куб. м на рік, а до 40-50 млрд. Це призведе до більш високих витрат на транспортування, ніж в разі прокачування через Північний потік-2.

Згідно з оглядом, станом на кінець березня 2019 року біля 830 км (34% від загальної довжини) газопроводу вже прокладено.

Як повідомлялося, в березні Національне енергетичне агентство Данії відмовило в погодженні альтернативного маршруту для "Північного потоку-2".

Після цього глава Нафтогазу Андрій Коболєв заявив, що "ні за яких обставин" "Північний потік-2" не буде введений в експлуатацію до 1 січня 2020 року. У зв'язку з цим Газпрому доведеться або скорочувати обсяги поставок газу в Європу, або домовлятися з Україною про умови транзиту за європейськими правилами, зазначив він.

Глава правління Газпрому Олексій Міллер запевнив, що будівництво газопроводу завершиться до кінця 2019 року. За його словами, немає ніяких "фатальних юридичних перешкод" 

"Північний потік-2" - російський газопровід, який будує компанія Nord Stream 2 AG. Довжина газопроводу складе 1,2 тис. км, а загальна потужність з уже існуючим Північним потоком - 55 млрд куб. м газу. Північний потік-2 проляже вздовж газопроводу Північний потік по дну Балтійського моря до німецького міста Грайфсваль, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну.