У Канаді зняли фільм на мові, якою розмовляють 20 людей у світі

Картина, дія якої розгортається в XIX столітті на острові Хайда-Гуай, заснована на міфі народу хайда про людину, яка пережила аварію на кораблі. Після цього він настільки ослаб, що їм оволоділи надприродні істоти

Про це пише The Guardian.

Канадський режисер Гваі Еденшоу зняв фільм на рідкісній мові народу хайда, який проживає в провінції Британської Колумбії і на архіпелазі Олександра в штаті Аляска. Картину під назвою SGaawaay K'uuna, яка перекладається як "Вістря ножа", вперше покажуть в квітні у Великобританії.

Стрічка буде супроводжуватися англійськими субтитрами. У зйомках взяли участь понад 70 місцевих жителів: носії мови хайда грали другорядні ролі, а інші створювали костюми і робили реквізит.

Мова хайда вважається ізолятом - тобто такою, яка не входить в жодну мовну сім'ю. Фільм Еденшоу знятий на двох діалектах хайда, північному і південному. Щоб зіграти в картині, акторам довелося заучувати слова зникаючої мови.

За словами режисера, фільм важливий для збереження хайда. "Я знаю, що якщо ситуація з нашою мовою зайшла так далеко, то за статистикою вона повинна незабаром зникнути. Але ми не готові це прийняти", - сказав Еденшоу в коментарі The Guardian.

Режисер додав, що в XIX столітті чисельність хайда різко скоротилася через вірус віспи та інші захворювання. ЮНЕСКО оголосила 2019 й роком мов корінних народів для "збереження, підтримки і просування їх по всьому світу".