"Різкий контраст з Росією": у Сенаті США привітали проведення першого туру виборів в Україні

Сенатор-демократ Боб Менендез привітав проведення першого туру виборів в Україні і підкреслив, що це доводить "різкий контраст" з реаліями, що існують у Росії

На цьому він наголосив у офіційній заяві, оприлюдненій у понеділок

"Я вітаю народ України з успішними виборами в неділю. Міжнародні спостерігачі підтвердили, що виборці могли вільно реалізувати право вибрати з широкого списку представлених кандидатів, які також могли вільно вести передвиборну боротьбу", - заявив Менендез.

Менендез закликав двох кандидатів протягом декількох тижнів вступити в істотний діалог з українським народом, щоб виборці могли зробити найбільш усвідомлений вибір президента.

"Крім усього іншого, виборці повинні вислухати позиції кандидатів щодо протидії Росії, а також про плани щодо серйозної боротьби з корупцією", - зазначив він.

Сенатор підкреслив, що Україна продемонструвала більш вільний і відкритий виборчий процес у порівнянні з Росією.

"Україна в черговий раз продемонструвала різкий контраст із сусідньою Росією, де такі вибори були б немислимі за президентства Путіна", - наголосив американський сенатор.

"Остаточним гарантом вільного голосування й демократії в Україні є український народ, який має волю й бажання захищати свою незалежність і захищати свої інституції від зовнішніх загроз з боку Кремля та внутрішньої загрози з боку корупції. Я вітаю його мужність і залишаюся твердо відданим політиці та програмам США, які зміцнюють демократичний процес України", - заявив член Конгресу Сполучених Штатів.

Нагадаємо, глава адміністрації президента Польщі Кшиштоф Щерскій висловив задоволення тим, як пройшов перший тур виборів, та підкреслив, що не має фаворита на президентських виборах в Україні і підтримає будь-який демократичний вибір українського народу.

Німецький депутат Матерн фон Маршал, який перебував у Перемишлянському районі Львівщини як спостерігач від Ради Європи, розповів, що вибори минули без порушень.

А голова фракції ХДС / ХСС в німецькому Бундестазі Давид Вадефуль очікує від команди Зеленського більшої конкретики до другого туру виборів президента України.