Польща розгляне можливість захищати Литву за допомогою Patriot

Перебуваючи з візитом у Вільнюсі, головнокомандувач армії Польщі Раймунд Анджейчак заявив, що Литва і Польща можуть домовитися про синхронізацію систем протиповітряної оборони

Про це повідомляє Delfi.

Анджейчак обіцяє розглянути можливість захищати об'єкти Литви за допомогою американських протиракетних комплексів Patriot, які купує Польща.

"Ми члени НАТО, у нас один повітряний простір - таким чином, для наших планів кордону не існує - немає межі навчань або військових операцій", - сказав глава Генерального штабу армії Польщі.

"Звичайно, це залежить від планування. Якщо система буде досить дієвою, то ми зможемо домовитися, як синхронізувати наші системи ППО в Польщі та Литві", - додав генерал-лейтенант.

У березні минулого року Польща оголосила, що придбає американські протиракетні комплекси великої дальності. Перші комплекси повинні бути доставлені до Польщі 2022 року, решта - 2024-го.

На цей момент у Польщі немає систем ПРО великої дальності, немає їх і в країнах Балтії, де оборона повітряного простору - це одна з найбільш слабких ланок.

За словами  Анджейчака, конкретно планувати інтеграцію систем Patriot можна буде після того, як Польща отримає перші ракети. "Є питання про системи управління місіями - як підтримувати оперативний зв'язок, а також щодо національних положень, тому що повітряний простір повинен управлятися належним чином, ефективно і безпечно", - сказав офіцер.

"І все ж, якщо в оперативному відношенні це можливо, ми охоче обговоримо з литовцями, як дати відсіч стратегічним загрозам, що постають перед нами", - сказав він.