Сироїд розповіла про 3 завдання законопроекту щодо повноважень президента

Парламентська фракція Об'єднання "Самопоміч" підготувала законопроект, що має на меті встановити повноваження президента України щодо контролю виконавчої влади, кадрової політики та звітування перед Верховною Радою

Про це заявила в ефірі Еспресо.TV народний депутат від Самопомочі, заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

"Ми підготували законопроект, який має фактично 3 головних завдання: перше - встановити виключний спосіб здійснення президентом своїх повноважень. Тобто, якщо не має в Конституції призначення регуляторів, значить, не можна призначати регуляторів. Тобто, обмежити виключно конституційними повноваженнями", - сказала Сироїд.

Ще одне завдання законопроекту - погодження президентом політики  у виконавчій владі з прем'єр-міністром і розширення повноважень голови уряду.

"Друге - зменшити напругу по лінії "президент-прем'єр". Якщо президент здійснює виконавчу владу, а за неї переважно несе відповідальність прем'єр, значить, президент має погоджувати свою виконавчу владу з прем'єром. Тому ми пропонуємо, наприклад, щоби прем'єр-міністр був за посадою секретарем РНБО, щоби РНБО не було альтернативним урядом, щоби канцелярія президента була не альтернативним урядом, а допоміжним органом, щоби не було ніяких ДУСів (Держуправління справами - ред.)", - розповіла Сироїд.

Третє завдання законопроекту - зобов'язати президента відповідати на питання нардепів під час звіту в парламенті та зобов'язати його погоджувати кадрові рішення щодо вищих військових посад із парламентським комітетом.

"І нарешті, якщо президент здійснює виконавчу владу, він має звітувати перед парламентом. Він не може прийти прочитати щось із суфлера і піти. Він мусить мати можливість відповісти на запитання так, як сьогодні відповідає прем'єр. І так сам дуже важливо, відповідно до стандартів НАТО, для того, щоб отримати парламентський контроль над безпекою і обороною, ми пропонуємо, щоб парламентський комітет давав згоду на призначення вищих військових посадових осіб і присвоєння вищих звань", - сказала Сироїд.

Зазначимо, в проекті закону "Про президента України", представленого парламентською фракцією Об'єднання "Самопоміч", крім обмеження повноважень президента також виписані підстави та процедура імпічменту голови держави.