ЦВК: виступи кандидатів на "Олімпійському" це передвиборча агітація, а не теледебати

Запропоновані кандидатами дебати на НСК “Олімпійський” це форма передвиборчої агітації, а не визначені Законом “Про вибори Президента України” теледебати

Про це заявив заступник голови ЦВК Євген Радченко, повідомляє Укрінформ.

"Те, про які дебати йдеться у постанові ЦВК, - це стаття 62 закону "Про вибори президента України". Дебати, про які говорять зараз два кандидати, це трішки не та стаття закону, тобто йдеться зараз про ті дебати, які регулюються як форма передвиборної агітації”, - зазначив він.

Радченко підкреслив, що стаття 62 визначає процедуру і строки проведення передвиборчих теледебатів, які проводяться на Суспільному телеканалі й оплачуються з державного бюджету.

Водночас він висловив думку, що, швидше за все, кандидати на посаду голови держави, які говорять про дебати на стадіоні "Олімпійський", мають на увазі форму агітації, яка врегульована статтею 58 закону "Про вибори президента України" щодо проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій. Такі дебати мають оплачуватися з виборчих фондів кандидатів.

"Я не знаю, про що говорять кандидати, питайте у них, але, можливо, обидва кандидати погано читали закон. Є передвиборні теледебати, 62-га стаття закону і постанова ЦВК стосується саме цього. Коли один кандидат іншого викликає на дебати, то очевидно, що йдеться про частину 1 п. 3 статті 58 закону. Оце різниця", - додав заступник голови ЦВК.

Разом з тим Радченко нагадав, що до моменту прийняття ЦВК підсумкового протоколу про результати голосування 31 березня та оголошення другого туру голосування агітація кандидатів на пост президента не дозволяється.