Майже 11 мільйонів смертей за 2017 рік пов'язані із незбалансованим харчуванням, - вчені

Майже 11 мільйонів смертей у 2017 році (22 % від загальної кількості) були пов'язані з незбалансованим харчуванням

Про це заявили вчені  в рамках проекту GBD 2017 (Global Burden of Disease), пише The Lancet.

Для цього вони визначили 15 особливостей харчування, які пов'язані з розвитком різних неінфекційних захворювань, а потім оцінили, скільки смертей на рік відбулися через ці хвороби. Так, вчені з'ясували, що найбільш важливими факторами ризику смерті виявилися високе споживання солі і низьке - цільнозернових продуктів і фруктів.

Далі вчені проаналізували медичні дослідження, опубліковані з 1990 по 2017 рік, які присвячені вивченню зв'язку кожного з розглянутих паттернів споживання певних продуктів і поживних речовин, на розвиток різних захворювань (вчені розглядали лише неінфекційні захворювання). Після цього вчені виявили причини смерті в 165 країнах і оцінили, таким чином, кількість смертей, що сталися з вини незбалансованого харчування.

З'ясувалося, що всього 10,9 млн смертей у 2017 році (близько 22 % смертей за цей рік взагалі) були пов'язані з незбалансованим харчуванням. Найбільш значимими факторами виявилися підвищене споживання солі (3 мільйони смертей), а також знижене споживання цільнозернових продуктів (3 мільйони смертей) і фруктів (2 мільйони смертей).

Автори, таким чином, наголошують на небезпеці нездорового харчування для ризику передчасної смерті від різних захворювань і наполягають на тому, щоб урядові організації для збільшення тривалості життя громадян приділили особливу увагу питанням харчування в країні.

Для візуалізації причин смертей людей у ​​2017 році також доступний інтерактивний сайт, підготований в рамках GBD 2017: за допомогою нього можна детально розглянути статистику смертей від у всіх вивчених країнах.