У ЦВК назвали 3 види виборчих дебатів, передбачених законом

Закон України "Про вибори Президента України" передбачає 3 види дебатів між кандидатами на посаду голови держави

Про це нагадали у Центрвиборчкомі.

Так, теледебати за бюджетні кошти проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19:00 та 22:00 у прямому ефірі і мають тривати не менше 60 хвилин.

"Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 5 травня 2014 року № 472 місцем їх проведення є місцезнаходження Національної суспільної телерадіокомпанії України. Теледебати проводяться в студії, оформлення якої не може містити агітаційних матеріалів на користь будь-якого із кандидатів. Не допускається участь у теледебатах довірених осіб або інших представників кандидатів, а також трансляція попередньо підготовленого відеоматеріалу про кандидата, використання агітаційних та інших матеріалів про кандидата", - уточнили в ЦВК.

Проведення таких теледебатів передбачено ч. 1-5 ст. 62 закону "Про вибори Президента України". ЦВК має забезпечити їхнє проведення, а Національна суспільна телерадіокомпанія України виступає їхнім організатором відповідно до вимог законодавства.

"Важливість цих теледебатів є беззаперечною як з точку зору дотримання закону, так і з точки зору суспільного інтересу", - наголосили в ЦВК.

Крім того, кандидати на посаду президента мають право проводити передвиборчу агітацію в інших формах - це передбачене п. 3 ч. 1 та ч. 7 ст. 58 закону "Про вибори Президента України". При цьому така агітація проводиться виключно за рахунок коштів виборчого фонду кандидата.

Нарешті, ч. 6-12 ст. 62 закону "Про вибори Президента України" передбачає право телеорганізацій організовувати теледебати між кандидатами як цикл передач. При цьому телерадіоорганізація може створити лише один цикл таких передач під час виборчого процесу. Такий цикл передач можна транслюватися виключно в прямому ефірі.

"Зазначені теледебати можуть проводитися за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів на пост президента України у строки, передбачені законом для проведення передвиборної агітації, у проміжку між 19 та 22 годинами", - уточнили в ЦВК.

При цьому засіб масової інформації, який надав ефірний час кандидату в президенти України, не має права відмовити у наданні ефірного часу на тих самих умовах іншому кандидату.