У Білорусі знесли 70 пам'яток жертвам сталінських репресій, Польща заявила про "поганий сигнал"

У четвер, 4 квітня, у білоруському урочищі Куропати знесли 70 хрестів, установлених на знак пам'яті тисяч людей, убитих у цій місцевості комісарами НКВС за часів диктатора Йосипа Сталіна

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

При цьому білоруські силовики затримали кількох активістів, які намагалися завадити знесенню хрестів. У білоруському державному інформагентстві БЕЛТА заявили, що в Куропатах відбуваються планові роботи з благоустрою та "видаляються незаконно встановлені споруди".

Водночас у ініціативній групі "За порятунок меморіалу Куропати" заявили, що жодних громадських обговорень щодо знесення хрестів не проводилося.

Білоруська письменниця нобелівський лауреат Світлана Алексієвич заявила, що таким  чином влада Білорусі перевіряє, чи "з’їсть" це громадянське суспільство.

Тим часом міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович закликав Білорусь гідно вшановувати жертв сталінських репресій, передає "Польське радіо".

"Держави повинні пам’ятати про смерті та жертви, у цьому випадку сталінського режиму", - сказав Чапутович.

Польський міністр зазначив, що наразі інформація про знесення хрестів перевіряється, та наголосив що в разі її підтвердження така акція "буде поганим сигналом".

Урочище Куропати є місцем масових розстрілів і поховань під час сталінських репресій. За підсумками першого проведеного в Білорусі у 1988 році слідства, кількість жертв сягала 30 тис. людей. У середині 90-х під час нового слідства масштаби трагедії "зменшили" до 7 тис. загиблих. Крім того, влада країни систематично "зменшує" площу місця розстрілів, хоча, за оцінками білоруських істориків і археологів, ця територія могла сягати 26 гектарів, а вбили тут від 40 до 300 тис. людей.

На тлі бездіяльності влади щодо увічнення пам'яті вбитих активісти почали самотужки створювати меморіал із хрестів вздовж лісу неподалік мінської кільцевої дороги.