Військовий керівник сходу Лівії віддав наказ наступати на Тріполі

Командувач національною армією Лівії Халіфа Хафтар віддав наказ про наступ на Тріполі, де засідає міжнародно визнаний уряд національної згоди Фаїза Сараджа

"Час прийшов", - заявив Хафтар в аудіоповідомленні, передає AFP .

У відповідь підконтрольні Хафтару війська оголосили, що готові до наступу, щоб очистити територію від "терористів і найманців".

За словами очевидців і військових джерел, після цієї заяви колона транспортних засобів Лівійської національної армії рушила в бік міста Гарьян, приблизно в 100 км від Тріполі.

Командувач Абдессалем аль-Хассі заявив AFP, що його війська увійшли в місто без бою. Однак відразу чотири джерела заперечили цю інформацію.

Прем'єр-міністр Лівії Фаїз Сарадж оголосив мобілізацію урядових сил для того, щоб зупинити просування Лівійської національної армії. У міністерстві внутрішніх справ уряду національної згоди заявили, що всі війська в Тріполі приведені в повну бойову готовність.

"Міністерство оголошує вищу ступінь надзвичайного стану і наказує всім службам безпеки твердо протистояти будь-яким спробам підірвати безпеку столиці", - йдеться на сторінці відомства у Фейсбуці. У повідомленні також зазначається, що "атакуюча сторона несе повну відповідальність за страшні наслідки нападу".

Нагадаємо, що після повалення і вбивства лівійського диктатора Муаммара Каддафі в 2011 році Лівія розкололася на безліч конкуруючих збройних таборів.

Уряд національної згоди Лівії на чолі з Фаїзом Сараджом сформували за посередництва ООН і Європи. Національна армія на чолі з Халіфою Хафтаром діє незалежно від Тріполі і веде затяжну війну з ісламістами.

Росія в лівійському конфлікті підтримує військового лідера Халіфа Хафтара, який очолює Лівійську національну армію і є головним військовим правителем на більшій частині східної Лівії.

Командувач Лівійською національною армією, фельдмаршал Халіфа Хафтар