Ягланд пропонує зміну правил Ради Європи для повернення Росії

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд запропонував змінити правила Ради Європи для того, щоб повернути російську делегацію до ПАРЄ

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на щорічний звіт Ягланда.

У своєму звіті генсек підтвердив, що Російська Федерація порушує статут РЄ. Вона не сплачує свій внесок до бюджету Ради Європи, але продовжує в повній мірі брати участь у міжурядовій роботі організації. До червня 2019 року мине вже два роки з того часу, як РФ не платить грошей. 

"Це підриває повагу до наших загальних правил", - заявляє Ягланд.

Тому Ягланд пропонує домовитись про чотири принципи, які б, за його словами, підкреслювали як права, так і обов’язки всіх держав членів РЄ.

Зокрема, він пропонує, щоб повна участь в двох уставних органах РЄ – Комітеті міністрів та ПАРЄ – була не можливістю, а обов’язком країн-членів.

Також Ягланд хоче, щоб кожна країна-член мали однакові права на участь в органах РЄ і були повністю представлені в двох уставних органах, якщо до країни не застосовуються статті 7 та 8 статуту. Саме ці статті регулюють позбавлення права голосу делегації. Зараз позбавляти права голосу може ПАРЄ, Ягланд наполягає, щоб це рішення ухвалював Комітет міністрів після консультацій з ПАРЄ.

Також Ягланд наполягає, що всі держави-члени РЄ зобов'язані сумлінно співпрацювати з усіма органами і установами Ради Європи та своєчасно сплачувати свій фінансовий внесок.

"Такий підхід - вірний шлях вперед. Це не означатиме прийняття незаконної анексії Криму. Швидше це було б визнанням загальноєвропейського характеру Ради Європи та його місії по захисту прав людей всюди на нашому континенті", - наполягає генсек Ради Європи.

Як відомо, зараз у Страсбурзі триває дискусія про те, що робити з Росією, яка перебуває під санкційним тиском у ПАРЄ та повністю зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи, вимагаючи повністю скасувати санкційний механізм. Внесок РФ коливається у становить приблизно 33 млн євро, або 7% від бюджету організації.

Раніше Ягланд закликав країни-члени Ради Європи сплатити внески замість Росії.