Безкоштовні ліки від гепатиту С поїхали в регіони, - Мінохорониздоров'я

У регіони відправлено 1772 упаковки лікарського засобу із діючими речовинами софосбувір та велпатасвір для лікування вірусного гепатиту С (ВГС) у дорослих

Майже 600 пацієнтів з гепатитом С у 24 областях та місті Києві отримають ліки безоплатно. Найближчим часом препарат “Епклюза”, який Україна отримала у вигляді гуманітарної допомоги від Гілеад Сайенсиз Айленд ЮС, буде доступний у лікарнях, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров'я.

"Окрім цієї гуманітарної допомоги, держава через міжнародні організації здійснила закупівлю ліків для пацієнтів із гепатитом С за кошти державного бюджету Ці ліки також будуть відправлені в регіони найближчим часом", - наголосили у відомстві.

Також у міністерстві розповіли, як дізнатися про наявність цих та інших безкоштовних ліків у медичному закладі:

"1. На офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь. 

Регіональні департаменти та управління охорони здоров’я на своїх сайтах повинні розміщувати інформацію про закуплені державним коштом лікарські засоби та медичні вироби, а також їх розподіл у медичні заклади у конкретному регіоні. Тут також має бути інформація про потреби, стан забезпечення, наявні залишки лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти.

Докладніше: наказ МОЗ України

2. На інформаційних стендах в закладах охорони здоров'я.

Комунальні та державні медичні заклади мають щотижня оновлювати перелік лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів на інформаційних стендах. Йдеться про усі ліки, медвироби і витратні матеріали, що закуплені за кошти державного та місцевого бюджетів, а також надані в рамках благодійної діяльності і гуманітарної допомоги.

Докладніше: наказ МОЗ України

3. На оналйн-платформах.

Значна частина структурних підрозділів з питань охорони здоров’я зареєстрована на веб-сайтах, які дають можливість публікувати інформацію про рівень забезпеченості та залишки лікарських засобів та медичних виробів.  

“Є ліки” (https://eliky.in.ua/) - веб-сайт, на якому  зареєстровано понад 920 закладів охорони здоров’я із 19 обласних центрів та міста Києва, з яких 60% здійснюють щотижневе оновлення інформації про залишки.  Наразі це найбільша онлайн-платформа із інформацією про залишки лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за кошти державного та місцевого бюджету".

Якщо призначені пацієнту ліки є у програмі, але в лікарні немає інформації про них:

"напишіть запит про доступ до публічної інформації на ім`я головного лікаря щодо наявності певного медичного препарату;

Звертайтесь до обласних управлінь охорони здоров’я (http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja)".