Посол ОБСЄ Тоні Фріш має допомагати заручникам, а не обійматися з окупаційною "владою", - Геращенко

Перший віце-спікер Ірина Геращенко прокоментувала дії координатора ОБСЄ в гуманітарній групі посла Тоні Фріша в окупованому Донецьку, де він зустрівся лише з чотирма українськими заручниками-військовими та двома цивільними, й при цьому влаштував "обнімашки" з представниками терористів

Про це вона написала у себе на Facebook в суботу, 6 квітня 2019 року.

"В ці дні координатор ОБСЄ в гуманітарній групі посол Тоні Фріш відвідав окупований Донецьк, де, за нашою попередньою інформацією, зустрівся з чотирма заручниками – військовими, яких бойовики не звільняють більше чотирьох років, попри всі наші зусилля. Також бойовики показали йому ще двох цивільних, незаконно утримуваних окупантами", - зазначила Геращенко.

Водночас, за її словами, Фрішу дали можливість побачити лише третину з тих, чиї прізвища були в українському списку з вимогою їх провідати. Зокрема, Україна наполягала на зустрічі зі Станіславом Асєєвим, однак зустріч не відбулася.

"На жаль, замість 10 заручників, на відвіданні яких ми наполягали, йому показали лише 4. Й ще 2 цивільних, про затримання яких ми знаємо", - додала Геращенко.

Вона також висловила обурення щодо "теплих обіймів" Фріша з представниками російської окупаційної адміністрації, відео яких розповсюджують російські та сепаратистські пропагандистські ресурси.

"Ми змушені будемо у Мінську звернути увагу посла Фріша на те, що його зустрічі в окупованому РФ Донецьку носили не приватний характер, він там представляв ОБСЄ, від якої ми чекаємо допомоги в деокупації Донбасу, а не "обнімашок", - наголосила Геращенко.

"Я розумію емоції рідних заручників і звільнених нами заручників, й також вважаю, що задекларована неупередженість і рівновіддаленість представників ОБСЄ вимагає від них більш стриманої публічної поведінки з незаконною "владою" Донбасу. Публічні обійми викликають в українському суспільстві гостру реакцію, й від координаторів ОБСЄ ми чекаємо розблокування питання телефонних зв`язків і листування, й відвідання ВСІХ тих заручників, які були заявлені в списку як обов‘язкові", - підсумувала вона.