Від влади не слід очікувати раптових "чудес". Так мислять в Азії, а не в Європі, - Йосиф Зісельс

Очікування "чуда" від влади - це патерналістська психологія. Тоді як покращення власного добробуту громадяни мають очікувати від самих себе, а влада натомість має забезпечувати законність, реформи й не перешкоджати вільному розвиткові

Про це український правозахисник, громадський діяч та дисидент радянських часів, представник ініціативної групи "Перше грудня" Йосиф Зісельс заявив 7 квітня 2019 року в авторській програмі Миколи Княжицького на телеканалі Еспресо.TV.

"Ми виходимо зі східного простору, з Євразії. Євразія - це патерналістська ідентичність... Чекати від влади, що вона зробить добре, - це дитячий погляд на суспільство. "Прийде влада і зробить добре"... Тільки від нас залежить. Те що ми зробимо, те буде наше. Не влада нам робить добре", - зазначив він.

"Влада повинна нам не заважати та сприяти цьому прогресу, цьому відходу від Росії. Вона не повинна заважати цьому західному вектору... Але не треба чекати не від кого, тільки від себе ми можемо очікувати", - додав Зісельс.

Водночас, владі зі свого боку, наголосив правозахисник, слід якомога більше "розмовляти з громадянським суспільством, з народом", щоб було зрозуміло, що керівництво країни може, а що не може зробити, де і в якому саме напрямку є проблеми.

"Як Рузвельт в часи Великої кризи у 30-ті рр. щотижня виходив до мікрофону... Це треба робити, не можна не розмовляти, бо коли не розмовляєш, збільшується дистанція і вона також корелює з соціальною несправедливістю", - підсумував Зісельс.