ЄС готовий затвердити тривалу відстрочку Brexit, - ЗМІ

Країни ЄС готові затвердити тривалу відстрочку виходу Великої Британії

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише AFP з посиланням на дипломатичні джерела.

12 квітня відбудеться екстрений саміт ЄС, на якому прем'єр Британії Тереза ​Мей попросить відкласти Brexit тільки до 30 червня, але спостерігачі очікують, що лідери 27 країн ЄС вивчать ідею більш тривалого продовження до 2020 року.

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив минулого тижня, що відстрочка може тривати до року, але може бути скорочена, якщо Мей вдасться затвердити угоду про вихід в британському парламенті.

Європейські чиновники дали зрозуміти, що пропозиція Туска є його особистою думкою.

У Парижі дипломатичне джерело відхилило пропозицію Туска як "незграбний пробний крок", а президент Франції Еммануель Макрон наполягає на тому, що Мей повинна представити "вартий довіри план" для організованого виходу.

Більшість з 27 країн наполягають, наприклад, що Британія повинна бути готова взяти участь у виборах до Європарламенту, які почнуться 23 травня, якщо вона все ще буде в блоці, і Мей почала планувати вибори.

Але інші країни, такі як Німеччина і, перш за все, Ірландія, наполягають на тому, щоб Лондон отримав простір і знайшов рішення, щоб уникнути "жорсткого" Brexit.

Багато столиць ЄС поділяють стурбованість тим, що нескінченна серія непереконливих відстрочок може підірвати вибори, формування нової Європейської комісії після голосування або прийняття рішень в інституціях ЄС.

Дипломати визнають, що стежать за новинами з Лондона "три рази на день" і що довіра до здатності Мей виконати свої зобов'язання падає.