В ООН представили проект плавучого "ковчега"

На конференції ООН представили проект плавучого міста, який може вмістити до 10 тис. людей

Про це пише New Atlas, передає Новое время. 

Відповідно до недавнього дослідження кліматологів з Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін та Інституту метеорології Макса Планка, кількість вуглекислого газу в атмосфері Землі є рекордною за останні 3 млн років.

Вчені припустили, що через це рівень моря протягом наступних 200 років може піднятися на один-два метри. Про це говорили і експерти з центру екологічних ініціатив Екодім, згідно з дослідженням яких до 2100 року рівень моря підніметься на один метр і значна частина прибережної України буде затоплена.

Одне з рішень проблеми глобального затоплення представили на конференції ООН. Компанія Bjarke Ingels Group, спільно з некомерційною організацією Oceanix і Массачусетським технологічним інститутом показала концепцію плавучого міста Oceanix City.

"До 2050 року 90% найбільших міст світу будуть схильні до підвищення рівня моря. У більшості прибережних міст будуть затоплені райони, зруйновані будинки і інфраструктура, а мільйони людей будуть змушені переселитися", - зазначено в прес-релізі проекту.

Oceanix City передбачає об'єднання шести невеликих селищ в одне плавуче місто в формі шестикутника, загальною площею в 75 гектарів. Кожне з селищ має вміщати до 1650 осіб, а загальна чисельність міста складе до 10 тис. осіб.

По суті, основу майбутнього поселення планують прив'язати до морського дна і зробити її з так званого "біокаменю" - надміцного матеріалу, який сформований завдяки електроаккумуляції мінералів, розчинених у морській воді.

Місто повинно бути безпечним і витримувати різні природні катаклізми, включно з повенями, цунамі і ураганами п'ятої категорії. Для цього інженери планують споруджувати в плавучому місті невисокі будівлі з низьким центром ваги і використовувати в них міцні екологічно чисті матеріали, на кшталт бамбука.